Karbon-prøve (notater)

Notater til karbonprøve for 10. klasse.
Sjanger
Sammendrag av pensum
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.01.24

Hydrokarbon: Er et molekyl som bare består av hydroatomer og karbonatomer.

 

Karbohydrat: Er betegnelsen på et moleykl som består av karbon og hydrat ( Oksygen og hydrogen ). F.eks Sukker.

 

Enekltbinding: Er når 2 atomer deler 2 elektroner

Dobbeltbinding: Er når 2 atomer deler 4 elektroner

Trippeltbinding: Er når 2 atomer deler 6 elektroner


Karbonets kretsløp: Olje-utvinning-bensin i bil- Co2 utslipp-atmosfæren-fotosyntese(planter)-dyr spiser planter-dyr død-trykk og varme-olje.

 

Alkan: enkeltbinding

Alken: dobbelt binding

Alkyn: trippelt binding.

 

Organiske stoffer : Er stoffer som inneholder karbon( Alle levende ting er organiske)

Uorganiske: er stoffer som aldri har fantes i naturen og inneholder skjeldent karbon. Ofte ikke – levende ting.

 

Polymerer: Er småmolekyler som hekter seg sammen i lange kjeder til det danner et kjempe molekyl ( Poly betyr mange)

 

Hydrokarbon: Er Gass form vis den har 1-4 C-atomer. Fast form vis den har 5-17 C-atomer og er Fast vis den har 18 eller mer C-atomer.

 

Forklare at selv om diamant og grafitt er samme type stoff, så har de helt forskjellige egenskaper:


I diamant er alle karbonatomene bundet sammen til et eneste kjempemolekyl, der atomene danner et reglemessig mønster i alle retninger.

 

I grafitt ligger derimot karbonatomene lagvis. Hvert lag består av et nett av atomer som danner flate ringer. Ringene holdes sammen av sterke bindinger, slik at hvert enkelt lag blir et kjempemolekyl.

 

Likt løser likt – hva menes med det:

Løsemiddel løser igjen stoffer den kjenner igjen. Som f.eks at vann løser opp vannmaling.

 

Kunne navn ved hjelp av molekylformel, kunne tegne strukturformel og si noe om egenskaper:

Metan:
CH4
Etan: C2H6

Propan: C3H8

Butan: C4H10
Pentan:
C5H12
Heksan: C6H14

Heptan: C7H16

Oktan: C8H18

 

Si noe om likhet/forskjell mellom alkaner/alkener/alkyner:

Alkaner har flere elektroner enn alkener og alkyner. I utgangspunktet inneholder de det samme.

 

Hva er det som skjer når man lager polyeten:

Du utsetter det for varme og trykk, så brytes dobbeltbindingen opp og det oppstår mange ledige elektroner, som kan lage nye bindinger fra et molekyl til et annet. Slik blir etenmolekylene bundet sammen i kjeder. Hvert polyetenmolekyl kan bestå av mange tusen små eten-byggesteiner. Polyeten kan også kalles polyetylen.

 

Hvilke egenskaper har karbon:

Karbon kan bli omgjort til plast, blyanter, unik evne til lede varme.

 

Forskjeller mellom ulike plasttyper:

 

Dersom et hydrogenatom i hvert etenmolekyl byttes ut med et klor atom får vi PVC

PVC plast er stivere enn polyeten og er lettere å farge. Polyeten er det vanskligste plast stoffet vi har. Og det brukes i leker og plastposer. Også ingredieens i flasker. PVC forurenser mye og dannes saltsyre ved brenning.

 

Fellestrekk/forskjeller for alkoholer:

Alkoholenes molekyler er alle fra gruppen OH, også kalt Hydroksyl. De vanligste alkoholene er en gjennomsiktig lett flytende væske som er blandbar med vann.

 

Metanol ble før fremstilt av en tørrdestilerings prosess med trær. Metanol er en veldig giftig alkohol og fører ofte med til blindhet og død. Metanol er et viktig stoff i industri og det reagere lett. Metanol gir mye energi når den brenner og brukes i Bilbensin.

 

Etanol er alkoholet som er i drikkevarer, som øl og vin. Etanol blir framtsilt ved en gjærings prosess og er noe som du ikke tilsetter, men dannes i væsken som gjærer. Etanol er nesten like giftig som metanol, men bruker lengre tid til leveren og deretter til blodet. En person sover ofte av seg rusen før den blir livstruende. Etanol er et viktig løsemiddel og bruker i parfyme og etterbarberingsvann. En duft fra blosmter kommer av at blomsteroljer blir oppløst i alkohol ( kan ikke i vann ). Etanol er lett fordamplig og derfor kan en parfyme lukt bli kjent langt vekk.

 

Glyserol er en annen kjent alkohol type. Glyserol er en seig og tyktflutende væske med en søtlig smak. Glyserol blir mye brukt i både næringsmidler og kosmetikk, det regens som et ufarlig stoff og det har en stor evne til å trekke til seg fuktighet. Glyserol tilsettes til mange næringsmidler for å hindre at de tørker ut. Glyserols evne til å holde på fuktighet gjør at den blir mye brukt i salver og hudkremer. Glyserolmolekyler er byggesteiner i fettstoffer.

 

Løsemiddelskader:

Organiske løsemidler fordamper lett. Molekyler fra løsemidler tas opp både gjennom lungene og huden,og det kan føre til allergiske reaksjoner og forgiftninger. Løsemidlene løser rett og slett opp stoffene i cellene, for eksempel fett, slik at cellene blir ødelagt. Den vanligste grunnen til at menneske får varige skader av løsemidler er at løsemidlene ødelegger fettvevene i nervesystemet. De enkelte nervetrådene er isolert fra hverandre med et tynt fettlag. Dersom fettlaget forsvinner, blir signalene fra og til hjernen forstyrret. Leveren, som har til oppgave å bryte ned giftstoffer i kroppen, kan også lett skades av løsemidler. Mange løsemidler gir ruseffekt når de når hjernen, bedre kjent som ”sniffing”, og er ekstremt farlig. De cellene som blir ødelagt i hjernen kan aldri repareres igjen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst