Proteiner

Spørsmål og svar om proteiner - til stor hjelp for dere som evnt. skal ha prøve elns. i dette her. :))
Sjanger
Sammendrag av pensum
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2011.12.28

1. Hvordan er proteiner bygd opp?
I kroppen finnes det fem grunnstoffer – karbon, oksygen, hydrogen, svovel og nitrogen – som settes sammen til aminosyrer. Aminosyrer kan så kombineres og dannes om til ulike proteiner.

 

2. Hva mener vi med at et protein har høy kvalitet, og kan du nevne noen eksempler på matvarer som har proteiner av høy kvalitet?
Når en matvare inneholder mye av de essensielle aminosyrene, sier vi at proteinkvaliteten er god. Animalske proteiner fra kjøtt, fisk, egg, melk og ost har høy proteinkvalitet.

 

3. Det er viktig at vi spiser proteiner hver dag. Hvor stor mengde anbefales, og hvorfor er det viktig at vi spiser proteiner?
Vi trenger rundt regnet 50 gram proteiner om dagen. Mer nøyaktig anbefales det at voksne personer får i seg 0,75 gram proteiner per kilogram kroppsvekt per dag. Det er viktig at vi spiser proteiner for vekst og oppbygning av muskler.

 

4. Fortell det du vet om proteinets egenskaper.
Vet at proteiner er en viktig del av muskel- og bindevev, brusk, sener, hud og hår. Proteiner er en viktig del for vekst og oppbygning av muskler. Vi har også en gruppe kulelignende proteiner i blodet og vevsvæsken, det er blant annet antistoffer, hormoner og andre proteiner som hjelper til med å frakte forskjellige stoffer i kroppen.

 

5. Hva skjer dersom vi får for lite protein?
Hvis vi spiser for lite proteiner, får kroppen for lite nitrogen til å bygge opp og vedlikeholde for eksempel muskelvev og enzymer.

 

6. Hvordan lagrer kroppen vår protein?
Kroppen lagrer protein i musklene som et reservelager for energi.

 

7. Hva er essensielle aminosyrer?
Essensielle aminosyrer er aminosyrer som kroppen ikke kan produsere selv, derfor må vi få dem gjennom maten vi spiser. Det betyr også at disse er livsviktige for oss.

 

8. Nevn eksempler på animalsk protein og vegetabilsk protein.

· Animalsk protein: Kjøtt, fisk, egg, melk og ost.

· Vegetabilsk protein: Korn, linser, bønner, erter og nøtter.

 

9. Hvilken proteintype er best, animalsk eller vegetabilsk? Begrunn svaret.
Den animalske proteintypen er best. Vegetabilsk har ikke like god proteinkvalitet som animalsk, derfor er animalsk best.

 

10.  Hva er enzymer, og hvilke oppgaver har de i kroppen?
Enzymer er proteiner som får kjemiske reaksjoner til å skje. Enzymer gjør det mulig for cellene både å få energi fra næringsstoffene og å lagre energi som fett og karbohydrater. Enzymer gjør det også mulig å bygge opp alle de stoffene som en levende celle består av.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst