Sammendrag om hinduismen
Sammendrag fra sidene 25 – 28: Arkitektur, kunst og musikk
Hindutemplet:
Hindutemplet er gudens bolig, og mange templer kan minne om høye fjell som strekker seg mot himmelen. Å gå inn i templet er som å gå inn i en fjellhule uten mye naturlig lys. Når hinduene besøker templet, er de gudenes gjester, og de legger ofte igjen blomster og frukt til gudene. Det finnes mange spennende fortellinger knyttet til byen Madurai og hvor templet Minakshi ligger.
Gudebilder og gudestatuer i hinduismen:
Store deler av den hinduistiske kunsten og ofte forteller bildene om guden eller gudinnen som er avbildet. Mest av denne varierte kunsten finner vi i India, der hvor både byene og landsbyene har et rikt utvalg av gudebilder, altere og gudestatuer. De har også veggmalerier nesten på hvert eneste gatehjørne. Gudene som framstilles på bildene kan for eksempel ha mange armer, likne dyr, være både mann og kvinne samtidig eller ha blå hudfarge. De kan også ha ulike symboler. Shiva og Vishnu blir som oftest framstilt sammen med konene sine.
Musikk og hellig lyd:
Musikk er en viktig del av hinduismen, enten i form av hellig lyd, sang eller bruk av instrumenter. Hellig lyd, mantraer, er det vi kan kalle mye indisk musikk, og dette brukes mye i religiøse ritualer. Hellig lyd brukes ikke bare i ritualer, det brukes også når det skal synges eller spilles til ære for gudene. Noen guder har også sine egne instrumenter. For å ta noen eksempler så har Shiva en tromme, mens Krishna har en fløyte.
Sammendrag fra sidene 29 – 33: Mangfoldet i Hinduismen
En svært mangfoldig organisasjon med tre hovedretninger:
Hinduismen er en svært mangfoldig religion med tre hovedretninger: 70 % er Vishnu-tilhengere, 28 % er Shiva-tilhengere og 2 % er Shakti-tilhengere. Hinduismen er blitt preget av mange ulike tradisjoner. For eksempel finner vi en del forskjeller mellom hinduer fra Nord-India og tamilske hinduer fra Sør-India og Sri Lanka.
Hinduismen utenfor India:
På 1800-tallet spredte Hinduismen seg over store deler av verden ved at hinduer har bosatt seg utenfor India. Hinduismen har blant annet kommet til Mauritius, Trinidad, Fiji-øyene og Sør-Afrika. Utover på 1960-tallet og fram til i dag har hinduer bosatt seg i Midtøsten, Australia, United States of America og i de fleste europeiske land. Den har også vært spredt til andre land i Sørøst-Asia. Vi har ikke mange hinduer i Europa, men de fleste bor i Storbritannia. Men hinduismen er og blir for alltid tilknyttet til indisk kultur og historie.
Hinduer i Norge:
Hinduismen kom til Norge i 1970- og 1980-årene, og i dag bor det rundt 10 000 hinduer i Norge. Hinduene fra Nord-India har stort sett kommet til Norge gjennom arbeidsinnvandring, og de første kom allerede i 1960-årene.
Og de aller fleste hinduerne som bor i Norge er tamiler[e]. Vi har et eget senter i Oslo som heter ”Norges Hindu Kultur Senter” som blir drevet av tamilere. Og i 1998 fikk de sitt eget tempel på Ammerud, Sivasubramanyar Alayam. Templet tilhører til Shiva-retningen og er viet til Shivas sønn.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst