Vær og klima

Notater innenfor emnet "Vær og klima" i geografi.
Sjanger
Sammendrag av pensum
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.01.26

- Været: Været er det vi opplever på et tidspunkt på et bestemt sted, lufttrykk, vind, skydekke, temperatur, luftfuktighet og nedbør.

 

- Klima: Klima er gjennomsnittsværet over lang tid og hvor store svingninger som finner sted. Klimaet regnet ut på 30år. Dette kalles en normal.

 

- Atmosfæren: Atmosfæren er delt inn i 6 deler: Troposfæren, Tropopausen, Stratosfæren, Mesosfære, Termosfæren og Eksosfæren.

 

- Jordoverflaten: Havet dekker 70 % av Jordoverflate.

 

- Drivhuseffekten: Sola sender kort bølgende stråler til jorda for å varme opp jorda, men når strålene har varmet opp jorda, så mister de kreftene for å varme jorda. Når de skal ut så har de mistet kreftene sine som gjør at de blir langbølget stråler som skal ut. Siden det er langbølget som skal ut så er det lettere for drivhusgassene å reflektere dem tilbake til Jorda, og derfor blir Jorda varmere. Dette kaller vi drivhuseffekten.

 

-  Co2 skyldes menneskelig aktivitet.

 

- Drivhusgasser: H20, CO2, N2O, CH4 og O3 regnes som drivhusgasser.

 

- Klimasoner: Med temperaturen på et sted avhenger også av høyden over havet, og nedbørmengden er med på å bestemme av slags jord vi finner og hvilke type planter og trær som vokser der.

 

- Det er 6 klimasoner.

 

-  Pålandsvind: På en varm sommerdag blir bakken fortere varmet opp enn havet, og varm luft stiger fra bakken, og dermed blir det dannet skyer. Vannet er kaldere enn bakken. Det er lavtrykk på bakken, men høytrykk i havet. Dette skjer på dagen. Dette kaller vi Pålandsvind.

 

- Fralandsvind: På kvelden er det fralandsvind. Det vil si at havet er varmere enn bakken, og varm luft fra havet og danner skyer. Bakken er kaldere enn havet. Det er lavtrykk på havet, men høytrykk på landet. Dette skjer i nattid. Dette kaller vi Fralandsvind.

 

- Corioliseffekten: Corioliseffekten skyldes jordrotasjon. Den virker slik bevegelsen som foregår på et roterende legeme, bøyes av til siden.

 

- Lavtrykk: Luft som stiger, danner lavtrykk ved bakken.

 

- Høytrykk: Luft som synker, danner høytrykk ved bakken.

 

- Skyer inneholder små dråper vann.

 

- Konvektiv nedbør: Om formiddagen er det fint vær, mens på midt dagen er så begynner det å komme tåke. På ettermiddagen begynner det å regne, tilslutt pøs regner det til kvelden. Dette skjer i Ekvator.

 

- Frontnedbør: Frontnedbør oppstår når kald og varm luft møtes.

 

- Ortografisk nedbør: Når varm, fuktig luft passer åser, hav eller fjellkjeder blir den presset til værs. Vi får avkjøling i høyden, med nedbør til følge. Vi kaller dette Ortografisk nedbør.

 

- I Vestlandet er det en fjellkjede som heter langfjella og det er derfor det regner mye på vestlandet, men spesielt i Bergen.  Bak langfjella er de tørreste stedene i Norge.

 

- Det finnes fire fronter: Kaldfront, Varmfront okklusjoner og stasjonær.

 

De viktige faktorene som styrer vær og klima i Norge:

- Vestvindbeltet

- Beliggenhet i polarfronten

- Golfstrømmen

- Kystlinjen mot Atlanterhavet

- Langfjella

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst