Bakterier
Absolutt over alt på jorda, i og på jord, vann, luft, planter og steiner, vrimler det av bakterier. De lever rundt oss, på oss og inne i oss. Bakteriene er livsnødvendige, men de kan også være livstruende. Når bakteriene får gode vekstbetingelser vil de formere seg veldig raskt og sykdomsfremkallende bakterier med god evne til å spre seg, kan føre til omfattende epidemier.
Bakteriene er encellede organismer uten cellekjerne. De var antagelig de første levende organismer på jorden, finnes i over 10 000 arter og er så små at vi ikke kan se dem. De gir oss både sunnhet og sykdom. Bakteriens størrelse angis i mikrometer eller mikron (μm) (1 μm = 1/1000 mm.).
- Kokker: Kokkene er kuleformede bakterier som forekommer dels parvis, diplokokker, dels i kjeder, streptokokker, og dels i hauger, stafylokokker.
- Staver: Stavene er sylinderformede bakterier eller stavformede bakterier (tidligere basiller). Lengden kan variere sterkt, oftest er den 1-5 μm.
- Spiralbakterier: Dette er tynne spiralformede bakterier. De har flageller i begge ender , og disse er i tillegg tvunnet rundt bakterien. Bakteriene er derfor bevegelige.
- Spirochæter: Spirochæterene er skrueformede.
Bakteriens oppbygging:
Derimot besitter de ofte egenskaber, som kan være en fordel i konkurransen med andre mikroorganismer. Det kan for eksempel dreie seg om motstandsdyktighet (resistens) overfor antibiotika.
Bakterienes vekst:
Bakterier formerer seg normalt ved celledeling som skjer ganske raskt. For noen bakterier kan dette ta bare 20 minutter, noe som betyr at vi får to bakterier etter 20 minutter, fire etter 40, åtte etter en time, 64 etter to timer, 512 etter tre timer osv. Bakteriens formering er ukjønnet ved at genomets DNA deler seg i to identiske nye genomer. Disse blir liggende på hver sin side av en nydannet cellevegg, slik at det blir to nye celler. Disse dattercellene er identiske med morcellen.
Sykdom:
Det finnes utallige bakterier som er sykdomsfremkallende, men det er tre av bakterietypene vi nevnte overfor som fremkaller sykdom:
- Staver – kan gi for eksempel difteri, spedalskhet, stivkrampe, tuberkulose og tyfoidfeber.
- Kokker – kan gi for eksempel blodforgiftning, hjernehinnebetennelse, lungebetennelse og skarlagensfeber.
- Spirochæter – kan gi for eksempel syfilis og flekktyfus.
Også spiralbakterier er sykdomsfremkallende. Det er tre slekter som er av medisinsk betydning: Treponema (forekommer spesielt i munnen), Borrelia (gir sykdommer som kalles borreliose) og Leptospira, som kalles med et fellesnavn spiroketer.
En annen inndeling av bakteriene er mellom Gram-positive og Gram-negative bakterier. Denne baserer seg på en fargeteknikk som kalles gramfarging. Gramfarging er en mikrobiologisk fargeteknikk som brukes til å skille to hovedgrupper av bakterier. Resultatet viser om bakterien er enten Gram-positiv eller Gram-negativ basert på forskjeller i celleveggstrukturen. Gram-negative bakterier har en forholdsvis glatt celleoverflate og en tynn cellevegg, mens de Gram-positive har en mer porøs og tykk cellevegg som lettere farges.
Men som sagt tidligere, kan bakterier faktisk bli immune mot våre medisiner. Grunnen til det er at bakterier formerer seg veldig raskt, og innimellom skjer tilfeldige endringer i arvemateriale, mutasjoner. Av og til fører en heldig endring til at den nye bakterien tåler den bakteriedrepende medisinen. Noen bakterier kan også overføre arvematerialet, plasmid, til hverandre. Slik kan en bakterie ”lære” av en annen bakterie hvordan han skal bekjempe medisinen. På grunn av dette trenger vi hele tiden nye antibiotika slik at vi kan ligge et skritt foran bakteriene.
Snille bakterier:
Det finnes ikke bare bakterier som er livstruende og sykdomsfremkallende. Også mennesker kan ha god nytte av bakterier. Såkalte melkesyrebakterier, som både kan drepe skadelige bakterier i mat og være helsefremmende på andre måter.
Melken er derfor tilsatt probiotiske melkesyrebakterier. For å leve, må bakteriene spise. Når bakteriene slippes ut i melka, spiser de av melkesukkeret. Dette fører til at melkesyren blir til. Det er denne syren som gir produktene de litt syrlige smaken.
Disse melkesyrebakteriene blir utnyttet i næringsmiddelindustrien. Yoghurt, ost, salami og surdeigsbrød er stappfulle bakterier. Melkesyrebakterier kan bekjempe sykdomsfremkallende bakterier og det foregår forskning på hvorvidt de også kan bidra positivt til bekjempelse av hjerte- og karsykdommer og kreft. Bakterier brukes også i bioteknologi, i produksjon av legemidler og i miljøteknologi.
Det finnes også ”snille” bakterier i naturen. De som lever av dødt organisk materiale kaller vi saprofytter. Saprofytter lever av døde dyr og planter. De er altså viktige nedbrytere som bryt ned dødt materiale slik at næringsstoffene kan bli brukt opp igjen. De er med på å renske opp naturen og lager god matjord. Ikke minst spiller omsetningen av nitrogen en viktig rolle.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst