Den ortodokse kirke i Norge

Om den ortodokse kirke og tro.
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.03.01

Den ortodokse kirke i Norge ser på kristningen av Norge på 900-1000-tallet som felles ortodoks-katolsk. Det betyr at de regner Norge som opprinnelig ortodoks fram til 1054 da det ble et skille mellom katolsk og ortodoks kirke.

<bilde>

 

På 1500-tallet var det ortodoks misjon i Øst-Finnmark. Fra 1565 har det vært ortodokse kristne tilknyttet St. Georgs kapell i Neiden. I dag er det i første rekke skoltesamer som hører til det lille ortodokse kapellet.

 

Etter den russiske revolusjonen i 1917 flyktet ca. 1000 russere til Norge. Omkring halvparten ble boende og dannet en egen ortodoks menighet, Den Hellige Nikolai ortodokse menighet. Denne menigheten er i dag en landsomfattende menighet med hovedtilholdssted i Oslo. Den har ca, 900 medlemmer og avdelinger flere steder i landet, som i Trondheim og Bergen.

 

I Norge finnes det også en greskortodoks menighet med ca. 2000 medlemmer. Denne menigheten har sin egen kirke i Oslo som heter Evangelingsmos Tis Theotokou.

 

Hvem er ortodokse?

Alle som er døpt og har mottatt myrmonsalvingen, regnes som medlemmer av den ortodokse kirke. Den døpte får vanligvis navnet til en helgen som et av sine fornavn. De som går over til den ortodokse kirke og som tidligere er døpt i Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn blir medlemmer av kirken gjennom myrmonsalvingen.

 

sakramenter

1. Dåpens sakrament

2. Fermingen eller myrmonsalvingens sakrament

3. Nattverdens sakrament

4. Botens og forsoningens sakrament

5. Sykesalvingens sakrament

6. Ordinasjonens sakrament

7. Ekteskapets sakrament

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst