Finnmark i flammer
Finland sluttet fred med Sovjetunionen september 1944. Etter 14 dager måtte de tyske troppene trekke seg ut av landet. Tilbaketrekkingen begynte den 6. september. Tilbaketrekkingen gikk sakte og finnene angrep Tyskland.
En mann kalt General Lothar Rendulic fikk et oppdrag i 1994 at de tyske troppene skulle trekke ned til Troms. Alt som var interessant skulle brennes ned. Det ble kalt den brente jords taktikk. Fienden skulle ikke bruke noe!
General Lothar Rendulic
Innhold
- Kirkenes
- Leveforhold (Finnmark under krigen)
- Ruth Lebesby
- Kilder og Slutt
Kirkenes
Kirkenes ble bombet under andre verdenskrig. 320 bomber ble sluppet over Kirkenes. Den var en av de byene som ble rammet hardest under krigen. Etter andre verdenskrig så var Kirkenes den byen i verden som ble rammet nest mest gjennom hele verdenskrigen. Bare Malta ble bombet mer.
Kirkenes ble bombet av 300 bombeangrep som ble utført av russiske fly. Over 1000 alarmer kom inn. For å si det sånn var Kirkenes et vrak etter bombingen. Cirka 50 mennesker døde under angrepet, for de hadde en anelse før bombingen skjedde, at russiske fly skulle bombe de. Derfor evakuerte de, og måtte høre når byen deres ble bombet og brent ned.
Leveforhold
Folk levde for det meste trygt under krigen (Finnmark), men når General Rendulic fikk oppdraget: ”Brenne ned Finnmark og ta kontroll!” Da var det slutt på moroa. Folk måtte evakuere i haugevis, det ble panikk og folk løp for livet, noen folk ble til og med tråkket i hjel.
Tyskerne satt opp tidsfrister og oppslag. Da tidsfristen var ute tok tyskerne å brente ned fjøs, uthus, båter osv. 12000 boliger, 4700 fjøs og uthus, 230industribygg, 420 forretninger, 306 fiskebruk, 53 hoteller, 106 skoler, 80adminisrtasjonsbygg, 21 sykehus og sykestuer, 140 forsamlingshus, 27 kirker, 118 elektrisitetsverk, 180 fyr, 350 fiskebåter og 350 bruer ble ødelagt(brent ned) av de tyske styrkene. De som ble evakuert ble flyttet til Tromsø eller andre byer i Nord-Norge. Flere tusener av mennesker flyttet til byer og bygder på Østlandet. Her var forståelsen fra lokalbefolkningen atskillig mindre.
9 norske soldater ble drept under et felttog i Finnmark og 25 ble drept da de hadde tråkket på miner. Det var utrolig mange russiske soldater som ble drept på norsk jord, hele 2122, det var 9000 tyske soldater som også ble såret og drept under opprasjonen. Det tilsvarer at cirka 12 000 mennesker ble drept og såret under angrepene på Finnmark.
Nedenfor får du høre om en dame som var mitt oppi i dette kalaset med navn: Ruth Lebesby.
Ruth Lebesby
- Ved Krigutbruddet 15 år, var i 1994 lotte på Hopseidet i Øst-Finnmark.
- Tidligere gårdbruker i Lebesby.
Utstyrt med gevær, kokekar og en gammel komfyr, gjorde 19 år gamle Ruth Lebesby sin innsats da Finnmark stod i brann. Mens barndomshjemmet hennes ble brent ned, rømte den lille ungjenta i ei gammel fiskeskøyte. I et forferdelig uvær kom ho seg fram til Båtsfjord, og der meldte ho seg frivillig til vaktlaget som skulle settes opp i Hopseidet.
30 mann og tre lotter
Sammen med 30 andre menn og to andre lotter, hadde Ruth’s base et alt for sommerfjøs. Her måtte ta seg av flere andre flyktninger og andre soldater.
Utmattet og hjemløs skulle flyktningene ha god stell og varm mat. Døgnet rundt måtte Ruth stå klar ved grytene. I tillegg var hun soldat, og måtte gå sine vakter, og væpnet med en rifle.
Det tok lang tid før hun skjøt med det, for hun turte ikke. Dem måtte i stilling med engang de hadde hørt at det var en tysk ubåt i fjorden. Hun var utrolig redd. Men man klaget aldri. De måtte gjøre jobben sin uansett om dem var redde.
Sammen med lottene Dagmar og Turid måtte Ruth sove hele vinteren i en kalvebinge. De 30 soldatene måtte dele 4 baser. Mye høy gjorde susen vettu. Men de hadde lite mat, men de kunne ikke gjøre noe med det. De var så sultene at de nesten kjente det. Det var smerten i hodet som var vondest, men de klaget aldri. De fikk ikke nok næring, så de hadde ikke akkurat et godt kosthold.
Evakueringene
De måtte evakuere 72 mennesker i en 42 fots båt flere ganger. Det er en av de verste tingene hun har vært med på. Det var syke, nyfødte, gamle, alle var sjøsyke, uten anledning å komme på dekk, så rommene og lugarene var fult av spy, avføring og urin.
Der sier ”litt” hva folk opplevde i Finnmark under andre verdenskrig.
Kilder:
http://www.pedagogtreff.com/gdok/Norgekrig/ti9.htm
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/
nrk_troms_og_finnmark/finnmark/4202088.html
http://www.alta.museum.no/Publisering.asp?Id=13
http://no.wikipedia.org/wiki/Finnmark
http://www.ffk.no/fakta/597.aspx
http://www.godoy.no/weber/2verdskrigweb/geir/geir.html
Og jeg har brukt Fritt Norge heftet som vi fikk utdelt.
Det var dette jeg ville fortelle om. Håper du blir fornøyd.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst