Kjønnssykdommer

Ulike kjønnssykdommer.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Annet
Lastet opp
2006.02.07

Noen sykdommer på kjønnet regnes ikke som seksuelt overførbare sykdommer. Dette gjelder blant annet Balanitis Simplex, bakteriell vaginose, sopp i skjeden og kranspapler.

 

Kjønnssykdommer kalles også seksuelt overførbare sykdommer. Kjønnsykdommer kan smitte enten ved samleie eller munnsex. Enkelte kjønnsykdommer som HIV kan i tillegg overføres via blodet fra en som er smittet.

 

De vanligste kjønnsykdommene i Norge i dag er klamydia og kjønnsvorter. Det er viktig å behandle kjønnsykdommene for å unngå smittespredning og eventuell nedsatt mulighet til å få barn.

 

 

Flatlus:

Flatlusene sprer seg som en kjønnssykdom, men også igjennom for eksempel sengeklær. Flatlusene lever bare der det er hår på mennesket, som i kjønns hår og i hårene i armhulen. De lever ikke i hodehårene fordi det er så tett der. Flatlusen lever i 10 timer utenfor mennesket og den dør innen 10 minutter ved 60 °C. Flatlusen er enkel og fjerne. Prioderm liniment er et 100% effektivt middel.

 

Gonoré:

Gonoré er en kjønnssykdom som skyldes betennelse med bakterier i urinveiene og kjønnsorganene. Tidsintervallet fra man er smittet til man merker symptomer er vanligvis fra 1 til 7 dager, men kan være betydelig lengre. Gonoré behandles med antibiotika.

 

Herpes:

Herpes er en virussykdom som rammer hud og slimhinner. Herpes er smittsomt og kan ikke kureres. Første gang herpes kommer er det ofte et stort væskede utslett.

 

HIV og AIDS:

HIV er et virus som ødelegger vårt immunsystem. HIV er en forkortelse for Humant Immunsvikt Virus. Det kan gå lang tid før man merker noen symptomer eller noe. HIV kan påvises ved en blodprøve. Det tar ca 3 mnd før HIV vises i blodet.

 

HIV kan overføres fra en smittet person på 3 måter:

1: Sex uten kondom (ubeskyttet sex). Det kan være analt, oralt eller vaginalt sex.

2: Overføring av blod eller via sprøyter.

3: Fra en smittet mor ved fødsel.

HIV kan ikke kureres men man kan i dag forsinke utviklingen ved hjelp av medisiner.

AIDS: en felles betegnelse for sykdommer og symptomer som HIV – Positive får når de har langt kommet immunsvikt. Ingenting kan kurere AIDS men stoppe det i mange år.

 

Kjønnsvorter hos gutter (Condylomer):

Condylomer kan forekomme på penis eller rumpe. Condylomer skyldes et vortevirus som er i familie med vorteviruset som er årsak til hånd og fotvorter. De oppdages vanligvis med at man ser dem, de kan klø eller svi ved samleie. Den er vanligst i 20-årene. Med en gang man er smittet er det ca 2-3 måneder til vortene kommer. På gutter sitter vortene ytterst på urinrøret.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst