Klima i Norge

Geografioppgave om hvorfor Norges klima er som det er. Hva bestemmer forholdene for været og klimaet i Norge?
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.01.18

Forord

Vi har lært masse om Norge og hvorfor vi har det klimaet vi har. Spesielt dritt været på Vestlandet! Jeg har lært om forskjellige typer snø og nå lest litt mer om de du lærte oss på Bjorli. Har også skjønt hvorfor det er så mange som nevner at vi er heldig for at vi i det hele tatt har golfstrømmen. Den er jo livsviktig for oss. Her er et ordtak som sier hvor mye egentlig burde nyte dette fantastiske, varierende været vi har muligheten til å oppleve her i Norge:

”Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær!”

 

<bilde>

 

Innholdsliste

- Forord

- Innledning

- Hoveddel:

Vestavindsbeltet og Polarfronten

- 1. Golfstrømmen

- 2. Nedbør

   - 1. Regn

   - 2. Snø

- 3. Kystklima

- 4. Innlandsklima

- Konklusjon

- Kilder

- Prenta tekster

- Nettsteder:

 

<bilde>

 

Innledning: Hvorfor er klimaet slik som det er?

Vi skal finne ut hva som gjør at vi har det været vi har i dag i Norge.

Hvilke faktorer påvirker været vårt?

Hva er egentlig snø?

Hva gjør golfstrømmen?

Mange faktorer påvirker klimaet vårt i Norge. Vi skal først ta for oss virkningene av for eksempel Golfstrømmen og Vestavindsbeltet. Senere skal vi fordype oss i noen av de vanlige ”værtypene” vi har her i landet og vi skal se nærmere på hva som egentlig detter ned i fra himmelen og hvorfor. Landet vårt grenser også til Atlanterhavet, derfor er vi et av de landene som har kystklima og innlandsklima.

 

Hoveddel: Vestavindsbeltet & Polarfronten

”Vestavindsbeltet er område på begge jordhalvkulene mellom om lag 30. og 60. breiddegrad der det stort sett bles vindar frå vest”.

 

Kilde: http://nn.wikipedia.org/wiki/Polarfronten

 

Norge ligger i altså øst i for Vestavindsbeltet. Dette forklarer jo hva Vestavindsbelte gjør med klimaet i Norge. Det gir konstant vind i landet vårt. Vinden kommer i fra vest og beveger seg mot øst og blandes inn i den varme og den kalde vinden som ligger der fra før. Vindstyrken kan ofte komme opp i stor styrke og da særlig på kysten. Dette gjør at det orkaner kan forekomme på vinterstid og høsttid.

 

Klimaet i Norge blir påvirket av luftmassene, lavtrykk og frontnedbør langs polarfronten.

 

Polarfronten er grenseområdet mellom de polarecellene og ferrelcellene. Grenser viser oss hvor stort temperatur skille det er, og som tegningen under viser er dette akkurat i skille mellom Sør-Norge og Vest-Norge/Midt-Norge. Den varme luften trekker inn over mot innlandet, mens den kalde lufta trekker fra Midt-Norge og ut mot Atlanterhavet.

 

<bilde>

 

Golfstrømmen

 

Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Golfstr%C3%B8mmen

 

Golfstrømmen er en varm havstrøm som fører vann fra Det karibiske hav mot nordøst tvers over Atlanterhavet. Strømmen når Europa ved Irland og sender en arm syd for England opp gjennom Den engelske kanal og videre inn i Nordsjøen. Hovedstrømmen passerer mellom Skottland og Island og følger deretter Norges kyst nordover.

 

<bilde>

 

Det Wikipedia sier er at Golfstrømmen som ligger rundt Mexico gir oss i Norge varme nok til at man kan leve her. Bildet viser hvordan varmen sendes fra Golfstrømmen i Mexico rundt i Atlanterhavet, opp til Norge, Grønland og Nord- Armerika og varmen som kommer nedenifra med Sør-Afrika.

 

Nedbør

Vi har flere typer nedbør og de fleste er svært vanlig her i landet vårt. De finnes i blant annet:

- Snø

- Regn

- Sludd

- Hagel

 

<bilde>

 

Nedbør i seg selv betegnes som: ”vann som treffer jordas overflate”. Det er aller mest ferskvann på jordas overflate og 70 % av jorda er dekket med vann. Vi skal se nærmere på to av de som er vanligst her i norske områder.

 

<bilde>

 

Regn

Regn er en av de vanligste formene for nedbør. Det er fordi den ikke har noen temperaturbegrensninger som da for eksempel snø som ikke dukker opp før det er minusgrader.

 

Regn er vanlig i de aller fleste land, men det trenger ikke bare å falle ned fra himmel i dråpe- og våt tilstand. Regn kan nemlig opptre som snø, sludd, slaps og dugg også. Regnet har mye å si for vannkretssystemet vårt, det er nemlig fordampingen av regnet som danner skyer. Dette går i en evig lang bane, men regnet som regner ned på jorda fordamper opp igjen og blir til skyer, det regner ned og går inn i overflatevanns sprekker i jorda eller i elver og sola varmer det opp igjen og gjør slik at det fordampes opp igjen og blir til skyer.

 

<bilde>

 

Snø

Snø er gjennomsiktige krystaller som er dannet av regndråper. Når temperaturen blir under frysepunktet som er 0 grader, fryser vannet og blir til små krystaller. Alle disse små snøkrystallene setter seg sammen og danner et stort snøflak. Disse snøflakene kan varier i størrelsen helt i frå 1mm opptil 10cm.

 

Hvorfor er snøen hvit?

Når du at snø er gjennomsiktige små snøkrystaller lurer du vel på hvorfor den da egentlig er hvit. For hver for seg er de gjennomsiktige, men det store antallet reflekterende overflater på krystallene gjør at snøen ser hvit ut. Det sies at snøfnuggene er symmetriske og at ingen snøfnugg i verden er like. Bilder viser at de er så nært som symmetriske.

 

Kystklima

Kystklima kan også kalles maritimt klima. Denne type klima finnes bl.a. Argentina, Australia, Irland og i Norge. Kystklima er vestavinden som fører med seg fuktig havluft inn mot kysten. Kystklimaet styres av havet og temperaturen langs kysten er derfor mye mer stabil enn i innlandsklimaet. Kjennetegnene på kystklima er: ”midle vintrer og kalde somrer.”

 

<bilde>

 

Dette gjør at om du bor i et område hvor det er kystklima så trenger du ikke å ha små mye snø om vinteren, fordi da er havluften mild. Om sommeren er havlufta kjølig og det hender derfor at det ikke blir spesielt varmt om sommeren. I Norge finnes kystklimaet helt i fra kysten på Oslofjorden, opptil Vestlandet og videre opp til kyststrøkene til Sør-Trøndelag.

 

Innlandsklima

Innlandsklima kalles også kontinentalklima. Det er den type klima som man vanligvis har i indre områder av stor kontinent på midlere bredder på den nordlige halvkule. I et innlandsklima bruker det vanligvis å være sletter med høyt gress eller skog. Det typiske innlandsklimaet har vintertemperaturer som er kalde nok til at du kan ha snø hvert år i lenger perioder, mens du har relativt lite nedbør som hovedsakelig kommer om sommeren. Grunnen til at det kommer mindre nedbør inne i landet er at fuktig havluft når ikke så mye lenger inn enn kysten.

 

Kjennetegn på innlandsklima er: ” Kalde vintre og lange, milde somrer med enten nedbør jevnt fordelt gjennom året.”

 

Konklusjon

Norges lufttrykk, værforhold, luftmasse og vær bestemmes av:

- Polarsirkelen

- Vestavindsbeltet

- Golfstrømmen

Det står alle for hver sin ting; Golfstrømmen gir varme luft i fra Mexico, Vestavindsbeltet gir oss konstant vind, mens Polarsirkelen skiller av hvor i Norge det store skille går mellom kulde og varme. Men til sammen så skaper de klimaet i landet vårt!

 

Norge har middels kalde vintertemperaturer, mens de har middels varme sommer temperaturer. Dette er blant annet pga. de 3 faktorene som er nevnt ovenfor. Hvordan været er akkurat der du bor kommer an på hvor du bor i landet vårt. Er du inne i landet har du innlandsklima og slipper den fuktige havluften i fra havene, men bor du lenger ute mot havet eller kysten det kystklima der du bor.  

 

KILDER

 

Prenta tekstar

BOK 1:

Navn på forfattere: Karlsen, Ole og Solerød Hans.

Tittel på verk: Terra Nova

Forlag: Aschehoug

Årstall: 2006/2007  

 

Nettsteder:

Fakta om golfstrømmen: http://no.wikipedia.org/wiki/Golfstr%C3%B8mmen (Lest 21.jan)

Fatka om innlandsklima: http://no.wikipedia.org/wiki/Innlandsklima (Lest 2.feb.)

Om kystklima: http://it-ideer.hint.no/samfunnsfag/Norge/klima%20i%20Norge.html (2.feb)

Om kystklima: http://web.gfi.uib.no/metskole/site/bm/8-10klasse/klima/norsk_klima2.html (31.jan.)

Fakta om kystklima: http://no.wikipedia.org/wiki/Kystklima (Lest 2.feb.)

Fakta om nedbør: http://no.wikipedia.org/wiki/Nedb%C3%B8r (Lest 2.feb.)

Fakta om Polarfronten: http://no.wikipedia.org/wiki/Polarfronten (Lest 31.jan)

Fakta om regn: http://no.wikipedia.org/wiki/Regn (Lest 2.feb.)

Fakta om snø: http://no.wikipedia.org/wiki/Sn%C3%B8 (Lest 2.feb.)

Fakta om Vestavindsbeltet: http://no.wikipedia.org/wiki/Vestavindsbeltet (Lest 1.feb.)

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst