Libya

Innholdsrik tekst om Libya som bl.a. tar for seg historie, geografi og økonomi.
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.02.04

Libya, et land som du kan finne langt nord i den tredje verden. Midt i Sahara-ørkenen, ligger landet som har en kystlinje langs det vakre middelhav. Der det ligger helt stille, som det har gjort i tusenvis av år, med brennhet ørkensand rundt seg.


Historie

I oktober måned, år 1911, kom en flåte med italienske soldater til Libya. Deres mål var å okkupere landet. De startet i havnebyene, Tripoli, Benghazi, Misrata og Derna. Og gikk senere inn i innlandet. Libyanske soldater kjempet under Jihad (hellig krig), som er muslimers eneste rett til å kjempe i krig. Etter første verdenskrig trodde Italia at de hadde klart å stoppe Libyas motstandsbevegelse, men så kom de såkalte Mojahideen som var soldater som fortsatt kjempet for sitt land. Disse soldatene begynte å ta tilbake en del av landet som nå lå under Italia.

 

Den italienske regjering mislikte dette og sendte en av sine verste offiserer, som brukte de mest umenneskelige metoder for å få stoppet denne motstandsbevegelsen; ikke nok med at han tok livet av og torturerte de fleste soldater som kom i hans vei, men han tok i tillegg livet av uskyldige, sivile Libyanere i kampen for okkupasjonen. Senere sendte Mussolini inn flere slike offiserer. En av disse offiserene, som het Rodolfo Grasiani, sa til Mussolini at han bare gikk inn i landet hvis han ikke trengte å følge noe lands regler. Dette godkjente Mussolini. Tusenvis av menneskers blod ble spilt og man har ikke sett blodbad så store som i denne okkupasjonsperioden på lenge. I 1943 ble Italia slått i den annen verdenskrig, og mange så frihet for folket. Dessverre kom Libya under de alliertes okkupasjon og ble ikke frigjort før den 24. desember (julaften) 1951.

 

Libya har en annerledes historie bak sitt navn og sitt flagg enn en del andre land har.

Alt startet den 24. desember 1951 da Libya fikk sin frihet. Libya brukte da sitt offisielle navn som var: Al-Mamlaka Al-Libiya Al-Motahidda, som for øvrig betyr Libyas forente stater.

Det var et føderalt system som bestod av tre stater som gikk under navnene: Tripolitania, Cerinaica og Fezzan. Alle disse tre statene hadde selvsagt sin egen hovedstad, men senere, under et annet kongedømme skulle det vise seg å bli kun to hovedsteder. Et par år senere, den 7. oktober 1963, bestemte de tre delene seg for å slå seg sammen til et land. Da byttet landet navn til: Al-Mamlaka Al-Libiya, som da igjen betyr kongerike Libya.

 

Dette er flagget de da brukte fra frigjøringsdagen til september 1969:

<bilde>

 

1. september 1969, som er Libyas revolusjonsdag, byttet landet navn til Al-Jamhooriya Al-Arabiya Al-Libiyah, som har meningen: Den Libysk-Arabiske Republikk. Samtidig fikk landet nytt flagg. Året etter, i 1970, ble Libya med i Arabiske republikkers union og skiftet på ny flagg. Dette flagget skulle bli stående i syv år, før Libya adopterte sitt eget flagg. Dette flagget ble byttet den 11. november 1977 og tre dager tidligere hadde Libya byttet navn til det som fortsatt er.

 

I 1986, angrep USA, Libya både sjøveien og luftveien.

Dette p.g.a. deres mening om Libyas deltagelse i en diskotekbombe i Vest-Berlin i 1985.

USA angrep med tre flyhangarer den 24. mars 1986. Samme år, angrep USA Libya med raketter som var satt mot forskjellige mål i landet. Dette var ikke noe som skjedde helt plutselig. USA har lenge hatt problemer med Libya, politisk sett, og dette hadde pågått lenge før, og skulle vise seg og fortsette lenge etter. I 1977 satte Pentagon Libya på lista over USAs fiender. USA gikk til flere ganger til angrep på uskyldige Libyanere, helt uten forvarsel og grunn. USA tok seg en gang inn i Libyansk farvann og skjøt ned en kystvaktbåt der hele mannskapet døde. Ved andre anledninger har USA-representerende båter skutt ned sivile på stranden, helt uten grunn. Etter 1986-hendelsen har ingen militære handlinger foregått fra verken USAs eller Libyas side.

 

Geografi

Libya ligger nord i Afrika, og har en kystlinje til middelhavet. Libya har en god del land rundt seg. Disse landene er Chad, Niger, Tunisia, Algerie, Sudan og Egypt. Arealet til Libya er, som tidligere nevnt, på 1,759,540 og har en kystlinje på 1770km. Utrolig nok så eier ikke landet en meter med saltvann. Landet består for det meste av ørken, faktisk så er over 90% av landet ørken eller semi-ørken. Faktisk så tilhører en del av landet den beryktede Sahara-ørkenen.


Økonomi
Oljeindustrien som ble nasjonalisert I 1973, er landets største inntekt. Selv om man finner olje i hele landet, er det flest funn i øst. Oljen er stor i Libya, men også naturgass er en sterkt brukt ressurs i landet.
Disse to står faktisk for over nitti prosent av Libyas totale eksport, med Italia (42,6 %) som hovedimportør. Andre importører av Libyas handelsvarer er Tyskland (14,1 %), Spania (13,6 %), Tyrkia (6,9 %), Sveits (4,4 %), (USA var tidligere den største importøren, helt til de to landene fikk en handelsblokkade i mellom seg).

 

Libya importerer også varer fra en del land og her er de rangert etter mengde import (av 100 %):Italia (25,6 %), Tyskland(9,8 %), Sør-Korea (6,6 %), Storbritannia (6,6 %), Tunisia (6,5 %), Japan (6,4 %), Frankrike (5,7 %). Dette tjener Libya veldig mye penger på, men det er fortsatt stor fattigdom å finne i landet. Utrolig lite av disse pengene går til de lavere grader, og størstedelen av pengene forblir nok i de høyere klasser. Utenom oljen og gassen, så er jordbruk den viktigste sektoren innenfor Libyansk økonomi. Mesteparten av jordbruket, skjer langs kysten. Men også noe blir dyrket fram i oaser, eller på fjellene (Jebel Nefusa). På disse oaseplantasjene og andre dyrkbare steder er det oliven, sitrusfrukter, hvete, og havre det blir produsert mest av. Libya har i tillegg til dette rikelig med dyr og sauer, geiter og kyllinger er de mest populære dyreslagene i dette landet. Men selvfølgelig er kameler den mest brukte sorten i ørkendelen av landet.

 

Utdanning

Under monarkiet, var alle Libyanere garantert utdanning. Barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler ble bygd opp, og mange forfalne skoler ble restaurert.

En stund så det lyst ut for Libyas framtid, men så kom det store problemet. Hvor skulle man finne lærde? Lærere var det største problemet, siden mange ikke kunne lese og skrive.

Derfor begynte man og hente inn lærde fra utlandet som underviste voksne som tidligere var barnehagearbeidere, til å bli lærere. Selv om dette ble innført, så var det fortsatt mange som hadde problemer med å lære (både elever og voksne) derfor er mye av opplæringen i Lybia, bygd opp vokabulært.

 

Fakta

Offentlig navn: Den libyske arabiske jamahiriya/Den sosialistiske arabiske folkerepublikk
Areal: 1,759,540
Antall innbyggere: 5,407,000

Hovedstad: Tripoli
Folketall: 6,2 millioner.
Valuta: 1 Libysk dinar (LD)= 1000 dirhamer
Språk: Arabisk, italiensk og engelsk
Religion: 97 % sunni-muslimer
Styreform: Militært diktatur (folkerepublikk)
Nasjonaldag: 1. September, revolusjonsdagen

Levealder menn: 68.3 år, bare 56.8 av disse årene er år der de er sunne.

Levealder kvinner: 73.1 år, bare 62.4 av disse årene er år der de er sunne.

Barnedødelighet: 30 av 1000 (under 5 leveår) dør, derav 15,5 er gutter og 14,5 er jenter.

Høyeste punkt: Bikku bitti: 2,267 m.o.h.

Laveste punkt: Sabkhat Ghuzayyil: -47 m.o.h.

 

 

Kildehenvisninger

 

Internett-sider:
http://ourworld.compuserve.com/homepages/Dr_ibrahim_ighneiwa/

http://www.who.int/country/lby/en/

http://reference.allrefer.com/country-guide-study/libya/libya66.html

http://www.cia.gov

http://worldinfozone.com

 

Søkemotorer:

www.google.com

www.altavista.no

www.startsiden.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst