nyateisme
Religion på godt og vondt
Det er 18 år siden nyateismen begynte å utvikle seg i Norge. Hva er egentlig nyateismen? De som ikke tilhører en Gud eller en religion er det vi kaller en ateist. Nyateismen kan vel kalles en slags «ekstrem ateisme». Det er ikke bare å selv ikke ha en religion, men å mene at andre heller ikke bør ha en. Sekulariseringen begynte å spre seg og flere ateister trekker seg unna det religiøse i de sosiale sammenhengene. De mener at det religiøse skal være en privat sak, og ikke noe som tvinges på en av normene i samfunnet eller av staten. At religion er noe, som man ikke skal være nødt til å delta i. Det var dermed ikke nok for nyateister at de selv tok avstand fra religion, men også vil de at det bør bli kritisert og fjernes. I dagens samfunn har kirken mistet mye av sin statlige makt. Vi har plass til flere typer religioner og livssyn nå.
Hvilken påvirkning har religion egentlig på samfunnet i dag? Jeg har valgt å finne ut av dette da det stadig er noe som diskuteres i samfunnet. Jeg vil fokusere på å finne ut hva samfunnet mener er negative og positive innvirkninger.
Hvilken posisjon har religion i dagens samfunn?
Religionens posisjon i samfunnet har forandrer seg mer gjennom tiden som går. Religionens plass i samfunnet i dag er nok betydelig mindre enn det den var før. Religioner er også blitt noe som er mer personlig og som skal påvirke det enkelte individet, slik var det ikke før. Noen mener det er teit og dumt å tro på det som ikke kan vitenskapelig bevises. Etter at vitenskapen har blitt nyere og bedre har det blitt flere ikke-troende. I tillegg er det mange som syntes det er vanskelig å stå fram som religiøs i dagens samfunn og det kan derfor se ut til å være mye færre enn det egentlig er.
Statistikker fra lærer-boka viser til at selv om flere erkjenner seg som ikke troende og færre går i kirken. Så velger mange å fortsatt ha de viktige overgangene i livet sitt i kirken. Dåp, konfirmasjon, ekteskap og begravelse. Vi holder også fast i de religiøse tradisjonene som b.la Julefeiring og påske. Vi har fortsatt søndagsstengte butikker og fridager på de hellige dagene.
Noen er religiøse og følger fortsatt de gamle religiøse skikkene. At man ikke drikker alkohol eller ha sex før ekteskap for eksempel. Mens andre tror på Gud, men velger allikevel og drikke alkohol og ha sex. Det er mange forskjellige måter å være religiøs på. Noen er mer gammeldagse, mens andre er mer moderne. Noen velger å ha det som en levemåte, mens andre kan syntes det er nok å tro. Man kan jo også også hvilke ting fra religionen man ønsker å følge og tro på.
Fordommer
I samfunnet i Norge oppleves det at mange har fordommer ovenfor religiøse mennesker. Noen av de mest utbredte er Kristendommen og Islam.
Om man for eksempel er muslim kan man ofte bli sett på en annen måte enn om man ikke er. At Islam blant annet fører til terrorisme er det flere som mener. At de religiøse plaggene er truende. Blant annet burka blir sett på som skummelt og utrygt. Da at det ikke burde være tillatt å bruke disse plaggene. Hijab blir sett på som diskriminerende mot kvinner. Mange mener at det er et gammeldags plagg for å undertrykke kvinner, mens andre mener det er et fritt valg og å tvinge slutten på det er å ta ifra ens ytringsfrihet.
Det er også i kristendommen mange fordommer. Spesielt i ungdomsmiljøet kan man bli sett på som dum og kjedelige. Mens andre mener at å tenke annerledes om kristne fordi de er kristne er diskriminering. Fordommer som også er mot kristne, kan være at de blir satt under en kam om at alle er like. At om du er kristen så må du tro på alt som er i bibelen. Eller at alle kristne mener at homofili ikke er greit og at kvinner er mindre verdt enn menn. Selv om alle kristne ikke har det synet i det hele tatt. Noen tror kanskje fullt å helt på bibelen mens andre tror på Gud og samtidig den nyere teknologien og forskingen.
Fordommer kan også gå den andre veien. Et eksempel er jenter med opprinnelig bakgrunn fra Midtøsten. Hvis de velger å ikke være religiøse kan de bli sett på som løse og en skam for familien. Det som også skjer er at spesielt gutter med opprinnelig bakgrunn fra Midtøsten ser på skandinaviske jenter som «horer».
Kjærlighet og fred
Mange finner en trygghet i religion. Tryggheten av å få en forståelse av det uforståelige. Forståelse på tilværelsen. Det vi ikke kan styre. Det kan også være med på å bygge et godt felleskap og samhold mellom oss. Den fantastiske kunsten og arkitekturen religion bidrar til. Religioner er som oftest bygget opp gode idealer. For eksempel de 10 bud i bibelen eller karma i hinduismen gjør at mennesker vil være snillere mot hverandre. Mange gjør gode handlinger på bakgrunn av religionen sin. Jeg tror at det ikke er godt for mange å kunne støtte seg på både religionen og hverandre i vanskelige perioder. Noen opplever samholdet i religiøs forsamling som svært fredfull og får en følelse av kjærlighet. Mennesker trenger ofte å tilhøre noe og å ha en identitet. Dette kan religion være med å bygge opp. Når man blir religiøs så hører man til et trossamfunn. Ofte derfor kan man ty til religion og kanskje ikke syntes det er så viktig om guden faktisk eksisterer eller ikke. Så lenge man får en slags støtte er det nok. Det er ikke uvanlig at religion får skylda for krig i verden. Derimot mener andre at om religionen hadde blitt tolket slik den skulle så hadde det faktisk vært motsatt, unngåelse av krig. Mennesker skjuler seg bak gud for å utføre grusomme handlinger. Det som er bra er at det også inspirerer folk til å utføre gode handlinger og hjelpe folk til å finne meningen med livet. Flere religioner har fredelige skrifter. Det blir for eksempel sagt i flere, at dreping er galt. De som sliter meg for eksempel rusproblemer kan ofte finne støtte hos Gud til å hjelpe seg til en rusfri sti. Rehabiliteringssentre har gjerne et religiøst fokus. De får muligheten til å bytte ut rus med Gud.
Hat og krig
At religiøs ekstremisme ofte er kilden til krig i vår tid er det mange som er enig om. Det er også ment av mange at om ikke religion hadde eksistert så hadde heller ikke muligheten til ekstremisme vært der. Hva er forskjellen på å følge en religion og å være ekstremist da? Her er det noen som mener at man må følge religion slik verden har utviklet seg, mens det også er muligheten for å følge den slik den er fra gammelt av. At hvis alle følge den slik den skulle være, så hadde det bare vært ekstremisme og at det er et tegn om at religion ikke er bra for samfunnet, Islam er en av religionene i dag som blir sett på som den verste. Det er også meninger om at religion splitter mennesker og ødelegger felleskap. Så har vi de som mener at det er vrangforestillinger og ødelegger samfunnet. Blant annet er det et tema om at religion er diskriminerende ovenfor blant annet kvinner og homofile. Å bli påtvunget en religion man egentlig ikke ønsker å følge. At religion blir brukt som et skjold man kan gjemme seg bak for å gjøre ondskapsfulle handlinger, starte krig og drepe. Det kan også være at religion blir brukt som et skjold for å slippe unna å følge menneskerettighetene fullt ut. De grå sonene mellom menneskerettighetene og religionsfrihet, hvor mange mener at menneskerettigheten skal komme først uansett om det går i mot religionsfriheten. Religion blir snakket om som menneskefiendtlig og som fornektelse av vitenskap, og heller en oppfordring til som er urasjonelt.
Hva er viktigst?
Religion har både negativ og positiv innvirkning på samfunnet vårt. Om det meste har vi mennesker forskjellige verdier vi verdsetter, vi tror på forskjellige ting. Noen syntes at vitenskapen og mennesker er det viktigste vi har. Mens andre er helt uenig og sier at u-viten er lykke og at vi trenger noe større enn oss selv. Jeg tror det viktigste blant alle forskjellige meninger er respekt. Vi må akseptere og respektere de som er uenig med oss. Både ikke-religiøsitet og religiøsitet, vil som mye annet ha både sine positive og negative innvirkninger.
Kilder:
https://religioner.no/meninger/uholdbar-ateisme/
https://snl.no/pluralisme_-_politikk
https://www.naob.no/ordbok/nyateisme
https://radikalportal.no/2015/02/13/religion-er-en-vrangforestilling-som-skader-alle-samfunn/
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst