Umetta/metta feitt?
Heilt sidan 1970 åra har vi blitt anbefalt å ete umetta feitt, og har blitt fortald at metta fett er usunt. Men i dag er det mange forskjellige synspunkt på denne saka.
Wikipedia sitt synspunkt i denne saka er: Umettet fett er den sunneste typen fett for mennesker, og kan være med på å minske risikoen for blant annet åreforkalking. Men er det verkelig det?
Utifrå undersøkingar på eskimoar som i hovudsak lever av metta fett. Finner vi at det ikkje er spor etter hjerte-karsjukdommar eller diabetes II sjølv om forskarane påstår at metta fett er med på å auke risikoen for hjerte- karsjukdommar.
Ifølge bedreviteren (en nettside) har det amerikanske inntaket av metta feitt gått frå 40 % til 34 % av energiinntaket og som det står i innlegget har antallet behandla hjertesjukdommar økt frå 1,2 millionar i 1979 til 5,4 millionar i 1996. Så då har altså omfanget av hjertesjukdommar økt med 4,2 millionar på ein periode på 17 år. Detta meiner eg er alvorleg store tal på så kort tid. Og kan ikkje forstå korleis nokon kan seie at du ikkje skal ete metta feitt.
Grunnen til at dei fleste meiner du ikkje skal ha metta fett, men bare umetta er at dei meiner at det umetta feittet forhindrar åreforkalking, kreft, og hjerte- karsjukdommar. Det er også mange som hevder at metta fett gjør deg tjukkare, og det umetta ikkje påverkar kroppsvekta di. Men slike påstandar er feil. Alt kaloriinntak påverkar vekta di. Men det finnes fett som er kalorifritt. I USA sel dei ein type fett som kallast Olestra, det er kunstig produsert og molekylene er så tett pakka saman at tarmens enzymer ikkje klarer å bryte ned stoffet. Derfor passerer det ut med avføringa utan at du får i deg kalorier. Dette stoffet er ikkje å få kjøpt her i Norge. Dessutan har dette feittet mange bivirkningar. Ved store inntak kan feittet forhindre at du får i deg vitaminene A,D,E og K. Det kan også gi mye luft i magen, Diaré og/eller tynn avføring. Så om du har planer om å begynne å ete Olestra ville eg ikkje anbefalt det , med tanke på store bivirkningar og høg pris.
Kolesterol
Det er mange som meiner at kolesterol er farlig, men fleir og fleir begynner å skifte meining. Kolesterolet aukar når du innteke umetta feitt. Forskarane meinte for ei tid tilbake at for høgt kolesterol forårsaka åreforkalking, men nyare forsking viser at dette ikkje stemmer.
Sjølv meinar eg at det er betre om du har eit balansert kolesterol nivå verken for høgt eller lågt. Ifølge ein undersøking i Noreg, har Finnmark fått redusert dødstalet etter at kolesterolnivået gjekk ned. Finnmark har hatt eit betrakteleg høgare kolesterolnivå enn resten av Noreg. Men i seinare år har kolesterol nivået i den gjennomsnittelege finnmarkingen gått ned og dødstalet har søkke
Eg vil konkludere med at det ’’sunne’’ feittet er det som er metta. Og det umetta er heilt greitt å få i seg, ettersom du òg får i deg nok metta. Eg trur dette er den riktege filosofien, sjølv om dei fleste forskarane seier det stikk motsette
Kjelder:
http://nn.wikipedia.org/wiki/Feitt
http://www.lommelegen.no/359598/er-kolesterol-farlig
http://bedreviteren.blogg.no/1252925025_frer_mettet_fett_til_.html
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst